CZP 1 – Mijn definitie van kunst

“Kunst is een boodschap, uiting en ambitie die doormiddel van alles waarneembaar kan  worden over gebracht en welke ieder op eigen manier kan intrepeteren. Een kunst of cultureel werk kan een boodschap over brengen of een eigen visie, boodschap of mening bij een werk kan doen vormen op basis van wat te zien, horen en voelen valt.”

Muziekstukken en improvisaties

In mijn leven speelt muziek een belangrijke en grote rol. Muziek kan mij laten voelen, een ander perspectief laten vormen, inzicht geven, tot rust brengen of juist opwinden. De muziek is voor mij een taal die soms dieper raakt dan woorden alleen. Voornamelijk luister ik naar muziek uit de tijd van de romantiek, maar sinds kort ook muziek uit de barok en de tijd van het impressionisme. De stukken rechts aangegeven (afspeelbaar), zijn de stukken die het meest voor mij betekenen. Ze hebben mijn muzieksmaak gevormd en ik heb er de sterkste associaties bij met bepaalde herinneringen. Het fijne aan klassieke muziek vind ik dat het tot denken zet en vrijwel altijd iets los maakt of juist de rust weet te brengen. De muziek laat veel ruimte over voor eigen interpretatie. In tegenstelling tot veel van de muziek die ik op de radio, in restaurants of op feesten hoor, waarbij het voelt alsof de aanmaak van adrenaline geforceerd wordt en iedereen vrolijk MOET zijn, of juist het tegengestelde.

Murray Perahia – Chopin Scherzo No. 2

Allegri – Miserere Mei Deus

Murray Perahia – Chopin Nocturne op 15. No. 1

Rachmaninov – Pianoconcerto no.2 Moderato | Evgeny Kissin

Stafano Landi – Tamai Gran Tempo | Christina Pluhar

Rachmaninov – Morceaux de Fantasie, op.3: No.2 | Nikolai Lugansky

Stafano Landi – Improvisatie L’Arpeggiata | Canta la Cicaleta

Chop Barcarolle in F# op. 60 – Krystian Zimmerman

Debussy – Suite Bergamasque Prélude 1 | Nikolai Lugansky

Rachmaninov – Symphonic Dances | Russian National Orchestra

Chopin – Ballade op 23 no. 1| Alexandre Theraud

Chopin – Polonaise Heroic | Evgeny Kissin

Rachmaninov – 6 Moment musicaux Op. 16. No. 4 | Nikolai Lugansky

Chopin nocturne op 15. – no.1 | Ruben van Veldhoven

Chopin prelude op 28. no.4 | Ruben van Veldhoven

De piano

Met liefde voor muziek, komt voor mij ook de liefde voor een instrument. Namelijk de piano. In december 2022 ben ik begonnen met het nemen van pianolessen om niet alleen naar muziek te kunnen luisteren, maar het ook te kunnen maken. In het maken van muziek, kan ik mijn emoties kwijt, ik kan er mijn rust uithalen terwijl mijn focus versterkt wordt. Ik speel voornamelijk klassieke muziek, met voorkeur voor het spelen van stukken uit de romantiek. Maar sinds kort experimenteer ik ook met stukken van Bach (Goldberg variaties).

Dans en Theater

Muziek zit bij ons in de familie, speelt zowel mijn vader als mijn moeder een instrument en ook de ouders van mijn ouders (aan moeders kant) hebben een instrument bespeeld. Mijn moeder is pianodocente en heeft het eindexamen musical van Chris van der Lee mogen begeleiden. Samen hoorde ik ze oefenen in de muziekpraktijk van mijn moeder tot op het punt van het examen toe. Ik heb het genoegen gehad, bij het examen te mogen zijn. Het heeft een indruk nagelaten. Zo gaat het in de musical over het verlies van een moeder en de rouw van haar zoon, iets waarbij ik mij niks kan voorstellen en maar slechts een deel van de pijn kan inbeelden. In dit geval kwam dit harder binnen aangezien mijn moeder de rol had van de verongelukte moeder. Zo heb ik de repetitie gezien, een deel van wat zich achter de schermen voordeed en heb ik in het publiek gezeten. Het was een prachtig werk en een mooie ervaring en herinnering, die ik niet snel zal vergeten.

Chris van der Lee – Eigenwerk

Rechten van de video

Aangezien dit niet mijn video is en ik officieel geen toestemming heb om deze te gebruiken, zal ik deze sectie na afloop van CZP 1 verwijderen, tenzij ik tegen die tijd toestemming heb deze te gebruiken. Graag de video niet delen tot 3 dagen na afloop CZP 1 (28-9-2023).

De maan om 23:00 | Ruben van Veldhoven

Sterrenkijken

Toch heb ik ervoor gekozen ‘sterrenkijken’ bij CZP 1 te plaatsen. CKV gaat voor mij ook over het kijken en leren kijken vanuit verschillende perspectieven. Sterrenkijken speelt daarbij voor mij een belangrijke rol. Eenmaal dat men een ander sterrenstelsel gezien heeft, de kraters op de maan gezien heeft of de ringen van Saturnus heeft weergenomen, veranderd zijn perspectief op de wereld en eigen bestaan. Het maakt bewust, nieuwsgierig en geeft nieuwe inzichten.

Zo is het universum ook ontstaan en is het op zichzelf ook al een kunstwerk om te bewonderen en je erdoor te laten inspireren.

Kunst en cultuur op vakantie

Volgens mij en mijn familie is het belangrijk dat we iets van de wereld gezien hebben en daarbij ook onze culturele kennis vergroten. Wel heb ik zelf nog nooit een wereldstad gezien en gaan we vaak op vakantie in de juist minder bekende gebieden. Te zien rechts is het Bayerische walt (bij de kleiner Arbar), het uitzicht van ons vakantieadres in Viechtach en de kerk op ROMO (Denemarken). Vaak wandelen we en bezoeken we alle kerken, musea en kappelen in de omgeving en hebben daarbij voornamelijk aandacht voor de kunst, cultuur en omgeving. De sfeer in een land of gebied kan gevoeld worden en ten slotte verklaard veel van de kunst de sfeer of het gevoel wat we bij de omgeving hebben.

Cultureel en kunstzinnig heeft Schloss Weissenstein de meeste indruk op mij gemaakt. Het was een van de kastelen van een omgekochte keizers kandidaat in het Duitse rijk. Met een enorme privécollectie schilderingen, beelden, marmeren zuilen en een spiegelkamer. We hebben er in het Duits een rondleiding gehad en de kunst van dichtbij mogen ervaren en bewonderen. Helaas mochten we zelf geen foto’s maken. (Bezichtigt gedurende zomervakantie 2023)

Schloss Weissenstein
Plafondfresco in de trap van Johann Rudolf Byss

Netflix serie opgenomen in Schloss Weissenstein

Kleiner Arber | Bayern
Vakantieadres | Viechtach
Kerk op ROMO | Eigen afbeelding

Informatie Schloss weissenstein

Lothar Franz von Schönborn, 1715

De bouwer, Lothar Franz von Schönborn, was een neef van Johann Philipp. Op 34- jarige leeftijd werd hij president van de Hofkamer van Bamberg, vier jaar later prins-bisschop van Bamberg en op veertigjarige leeftijd aartsbisschop en keurvorst van Mainz. Als aartsbisschop vertegenwoordigde de keurvorst Wenen. Bezorgdheid over de keizerlijke landgoederen, als prins van de kerk zag hij de keizer als de aangestelde beschermer van de geestelijke staten. Lothar Franz von Schönborn had een waterburcht geërfd nabij het dorp Pommersfelden, waarvan de middeleeuwse bekrompenheid niet paste bij zijn behoefte aan representatie. Hij beschreef de schilderachtige ligging als onvergelijkbaar, maar het huis als een dievenhol. Bovendien liep de leengoedgrens dwars door het gebouw tussen Bayreuth en Bamberg. Een andere reden voor de nieuwbouw was dat de Nieuwe Residentie in Bamberg niet echt succesvol kon worden genoemd (het was te simpel; slechts twee van de drie vleugels van het gebouw waren voltooid).
Met geld uit de keizerlijke schatkist voor de verkiezing van de keizer kon hij een nieuw gebouw bouwen boven het oude kasteel op een heuvel boven de Ebrachvallei. Het was zijn bedoeling een toevluchtsoord te creëren waarin hij zijn persoonlijke passies kon nastreven . Kasteel Weißenstein lag op slechts drie uur rijden van Bamberg.

Bron: Letterlijke kopie en vertaald: https://de-academic.com/dic.nsf/dewiki/1252571

Lezen, spreken, schrijven en filosofie

Met nieuwsgierigheid en leergierigheid, komt bij mij de honger naar kennis. Aan deze probeer ik te voldoen door veel te lezen, schrijven en te spreken met mensen. Dit leert mij mijzelf, bepaalde situaties, emoties en abstractere begrippen te kunnen verwoorden. Daarbij lees ik graag delen van de Summa van Thomas van Aquino, maar ook teksten over theoretische natuurkunde en verschillende filosofische teksten waaronder teksten van Beothius, Aristoteles, Socrates en St. Thomas van Aquino. Zo probeer ik dan ook zelf bij het vak levensbeschouwing teksten te schrijven waarin ik mij denken kwijt kan (zie Na de dood – Ruben van Veldhoven 2023 bij de knop ‘Downloaden’). De boeken hier links weergegeven, zijn voorbeelden van boeken die ik graag lees. Ze behandelen abstracte of filosofische onderwerpen en elke schrijver heeft op elke vraag weer een eigen antwoord vanuit een eigen perspectief. Zo gaan voor mij filosofie en wetenschap goed samen. De teksten zetten tot denken en geven voldoening.

Schilderen en tekenen

Schilderen en tekenen laten mij ontspannen. Er wordt veel gedacht over hoe iets in elkaar zit. Neem bijvoorbeeld een boom, ook al lijkt deze vorm chaotisch te zijn, zit er toch enige vorm van structuur in. Wat mij tot schilderen en tekenen heeft geleid is fascinatie en concentratie. Deze hebben zich ontwikkeld tot een hobby die zich uitte in het schilderen en tekenen en zo heb ik schilder en tekenles gevolgd bij Anne-Marie Somers. Zij heeft mij veel geleerd over onder anderen techniek en schilderen in perspectief, maar vooral het DURVEN schilderen.

Oefenschildering boom | Ruben van Veldhoven
Concert Andras Schiff – 3 Februari 2023 | Ruben van Veldhoven

András Schiff – Bach Capriccio in B flat Major

Concert Maria Joao Pires – Eindhoven | Ruben van Veldhoven

Concerten

Met een moeder als pianodocente en een zoon weg van de muziek en de piano, horen concerten. Echter zijn deze helaas wel prijzig, zeker als het om meesterpianisten gaat. Toch probeer ik, mij en mijn moeder elk jaar minstens een keer te trakteren op een mooi concert in Eindhoven.

Een concert is ons altijd bijgebleven, namelijk een concert van meester pianist András Schiff. Het was wellicht het mooiste concert waar we ooit naar mochten luisteren. Het programma werd pas op het podium bekend gemaakt, er werd veel Bach gespeeld (Cappriccio in B flat Major, de French Suite en Aria uit de Goldberg Variaties). En door de humor van de pianist werd ook veel gelachen. Na elk stuk dat werd gespeeld lichtte hij toe waarom hij het stuk gekozen had en welk verhaal er zich achter het stuk verschuilde. Mijn moeder en ik vinden het mooi dat Schiff de muziek speelt waar hij achter staat en speelt wat hij écht mooi vind, dat hoor je terug in zijn spel.

Andras Schiff

Sir András Schiff (Boedapest, 21 december 1953) is een in Hongarije geboren Oostenrijks-Britse klassieke pianist en dirigent. Hij ontving onderscheidingen zoals een Grammy Award, een Gramophone Award, de Mozart Medal en de Royal Academy of Music Bach Prize. In 2014 werd hij door The Prince of Wales tot Knight Bachelor geslagen, voor bewezen diensten op het gebied van muziek.

Bron: Letterlijke kopie Wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A1s_Schiff)

Programma Concert Schiff

Bach – Aria uit Goldbergvariaties
Bach – Capriccio in Bes
Mozart – Sonate in Bes, KV 570
Bach – Franse Suite nr. 5
Mozart – Gigue in G, KV574
Bach – Ricercare Tre Vioci in c uit Das Musikalische Opfer
Mozart – Fantasie in c, KV 475
– pauze –
Haydn – Sonate nr. 20 in c & Variaties in f
Beethoven – Bagatellen, opus 126
Toegift: Schubert – Moments Musicaux, opus 94 nr. 3

Familie

Natuurlijk wordt een groot deel van wie wij zijn en de manier waarop wij denken en vanuit welk perspectief, beïnvloed door opvoeding en familie. Kunst, muziek en boeken zijn in overvloed bij ons thuis te vinden. Vandaar dat deze sectie belangrijk is, want zonder deze familie en deze opvoeding, was ik wellicht een geheel ander kind geweest en was mijn culturele, kunstzinnige en muzikale ontwikkeling niet hetzelfde geweest.

Familie bestaat ook uit cultuur het is namelijk een familiecultuur.

Ruben van Veldhoven met Polly
Ruben en Eveline van Veldhoven tijdens sponsor fietstocht voor KWF d’Oultremontcollege op station Den Bosch richting Eindhoven
Krijtbord Ruben van Veldhoven – Magnetisme en 3 weg frequenties

Studeren en interesse

Zoals hierboven te zien, horen en lezen valt, kan ik mij goed vinden tussen de kunst, cultuur en muziek. Bij mijn cultuur past veel studeren, daar wordt ik gelukkig van. Om deze reden heb ik een groot krijtbord aangeschaft waar ik mijn grootste ideeën op uitwerk (zoals hier links te zien). Mijn interesse liggen ook zeker bij de Wiskunde, Biologie, Natuurkunde en Scheikunde. Toch brengt elk vak iets bij en kan elk vak nieuwe inzichten geven. Het past binnen de cultuur van mijn familie. Zo heeft bijna iedereen een passie voor een bepaald vak en heeft bijna iedereen daarin ver doorgestudeerd. Het studieuze zit dus in de familiecultuur.

Mijn betekenis van kunst

“Kunst is een boodschap, uiting en ambitie die doormiddel van alles waarneembaar kan  worden over gebracht en welke ieder op eigen manier kan intrepeteren. Een kunst of cultureel werk kan een boodschap over brengen of een eigen visie, boodschap of mening bij een werk kan doen vormen op basis van wat te zien, horen en voelen valt.”

-Kunst is een vorm van uiting en ambitie. Het is het resultaat van creativiteit, cultuur en omgeving.
Ruben van Veldhoven 2023
Scroll naar boven